Αναφορά εκδρομής στην Πράγα

Σύμφωνα  με το πρόγραμμα της εκδρομής, η ομάδα αποτελούμενη από  71 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς συνοδούς, τους: Αναστασίου Άννα, Διαμάντη Φιλίππα, Διαμαντοπούλου Μαρία, Καραγιώργη Δημήτριο – Αρχηγό εκδρομής και Τζανάκη Ελένη, ταξίδεψε  από Παρασκευή 15, μέχρι και Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 στην Πράγα.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Αναχώρηση το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά την άφιξη, το λεωφορείο έκανε περιήγηση στην πόλη. Στάθμευσε κάπου περιμετρικά και ακολούθως με τα πόδια ο εκπρόσωπος του Πρακτορείου και ξεναγός, μας έδειξε αξιοθέατα της πόλης κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα. Αργά το απόγευμα η ομάδα έφθασε στο ξενοδοχείο όπου δόθηκε το δείπνο και οι μαθητές κατανεμήθηκαν στα δωμάτια. Στη συνέχεια, έγινε μια μικρή βόλτα στο κέντρο της παλιάς πόλης και επιστρέψαμε πίσω στο ξενοδοχείο για ύπνο.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου. Μετά το πρωινό, επισκεφθήκαμε την καστρούπολη με τα κυβερνητικά κτήρια και από εκεί, ξεναγηθήκαμε στο κάστρο και τις παλιές εκκλησίες. Κατεβαίνοντας προς το ποτάμι, μείναμε στην πόλη, πήραμε πρόχειρο φαγητό και το απόγευμα με ποταμόπλοιο έγινε η κρουαζιέρα σε τμήμα του ποταμού. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Δείπνο, ύπνος

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Ημερήσια εκδρομή στη Δρέσδη. Στο ενδιάμεσο, έγινε μια μικρή παράκαμψη και επισκεφθήκαμε το παλιό Αυστριακό οχυρό TEREZIN, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και φυλακή της Gestapo κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Δυστυχώς η καθυστέρηση της αναχώρησης από το ξενοδοχείο λόγω βλάβης του λεωφορείου και το χιόνι - χιόνιζε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού - δεν μας επέτρεψαν να μπούμε μέσα και να ξεναγηθούμε. Επισκεφθήκαμε μόνο τον εξωτερικό χώρο και το κοιμητήριο των κρατουμένων.

Άφιξη στη Δρέσδη, περιήγηση με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο σε εκκλησίες και ανάκτορα. Ελεύθερο γεύμα με βόλτα για όλους και ψώνια. Αναχώρηση το απόγευμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και μετά το δείπνο, βραδινή έξοδος σε κλαμπ. Δύο μαθητές έμειναν στο ξενοδοχείο λόγω ίωσης με επίβλεψη καθηγητή.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Μετά το πρωινό, επίσκεψη ξανά στο ιστορικό κέντρο της Πράγας με ελεύθερο πρόγραμμα. Επιστροφή και γεύμα στο ξενοδοχείο. Το βράδυ, μετάβαση σε παραδοσιακή ταβέρνα. Ένας μαθητής παρέμεινε στο ξενοδοχείο λόγω ίωσης με επίβλεψη καθηγητή. Επιστροφή, ύπνος.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Έλεγχος από το ξενοδοχείο, πριν την αναχώρηση, για πιθανές ζημιές από τους μαθητές όπου και δεν παρατηρήθηκε κάτι ιδιαίτερο. Οι μαθητές μας ήταν προσεχτικοί σ΄ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής στο ξενοδοχείο και η όποια φασαρία και φωνές ήταν σε επιτρεπτά επίπεδα. Πρωινό και αναχώρηση για Μπρατισλάβα με το λεωφορείο. Τρεις μαθητές είχαν στομαχικές διαταραχές αλλά είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν το πολύωρο ταξίδι. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα το μεσημέρι. Αναμονή, πτήση επιστροφής. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και μετά στο σχολείο όπου τους περίμεναν οι γονείς τους κατά τις 9 το βράδυ.

Συμπεράσματα:

Κατ αρχήν η συμπεριφορά των μαθητών ήταν άψογη. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν πάντα δίπλα στα παιδιά. Μπορεί να θεωρηθεί πως η εκδρομή ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Καλύφθηκε και το παιδαγωγικό μέρος της, και το ψυχαγωγικό.

Προβλήματα που προέκυψαν – προτάσεις.

1)    Η ομάδα των μαθητών ήταν πολυάριθμη για να γίνει σωστά η ξενάγηση ως ενιαίο σώμα. Λόγω των πολλών τουριστών στην Πράγα, ήταν αδύνατο να ακούσουν και να καταλάβουν τόσα παιδιά τι έλεγε ο ξεναγός. Ακόμη και η συγκέντρωσή της ομάδας αργούσε να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουμε για άλλο μέρος. Να προβλεφθεί, σε επόμενη εκδρομή του σχολείου, να δημιουργούνται μικρότερες υποομάδες για πιο ευέλικτες ξεναγήσεις και περισσότεροι του ενός ξεναγοί.

2)    Η επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και η άγνοια του, ακόμη και του τουριστικού πράκτορα, δείχνει το τυποποιημένο των μαθητικών εκδρομών. Καλό είναι να βελτιωθεί το είδος των επισκέψεων, δηλαδή. Περισσότερη ώρα σε μουσεία και ιστορικούς χώρους μνήμης με κατάλληλο ξεναγό και εκπαιδευτικούς συνοδούς – γνώστες αυτών των θεμάτων. Επιπρόσθετα, πολλή ώρα καταναλώθηκε για ψώνια. Η εκτίμηση των συνοδών καθηγητών είναι να δοθεί ο χρόνος αυτός σε άλλα μέρη κι όχι σε πολυκαταστήματα.

3)    Να προσεχθούν επίσης, σε μελλοντικές συμφωνίες με τα τουριστικά γραφεία, και οι λεπτομέρειες για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ειδικά από τα ξενοδοχεία. Π.χ.

α)  Ο λεγόμενος μπουφές για το πρωινό και το γεύμα ήταν φτωχός σε ποικιλία και ποιότητα φαγητού, αντίθετα με τον μπουφέ άλλων επισκεπτών.

β) Η καθαριότητα δωματίων. Πέρα από το τυπικό καθάρισμα, στην περίπτωση του μαθητή με ίωση που έκανε εμετό, δεν του παρασχέθηκε παρά ένα πλαστικό δοχείο κι ένα στεγνό μάκτρο για να καθαρίσει την τουαλέτα. Ο καθαρισμός από το ξενοδοχείο απαιτούσε επί πλέον 20€ και θα γινόταν την επομένη το πρωί.

γ) Η ταβέρνα της Δευτέρας, περιλάμβανε φαγητό μόνο κατ’ ευφημισμόν, με αποτέλεσμα οι μαθητές με το που επέστρεψαν στο ξενοδοχείο να ψάχνουν για σάντουιτς.  

Ο αρχηγός εκδρομής

Καραγιώργης Δημήτριος

Ώρες ενημέρωσης γονέων

parents meeting

Στατιστικά
Εμφανίσεις Άρθρων
989998
Στοιχεία Επικοινωνίας (contact information)
31st Lyceum (Senior High School) of Thessaloniki - Greece

79 Anaximandrou str. TK 54250, Thessaloniki

Tel. +30 2310 316897 


31ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναξιμάνδρου 79,  Τ.Κ. 54250, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310316897 


email: 31lykthe(at)sch.gr


 

 

 

Μαθητικοί Διαγωνισμοί

competitions

Ανακοινώσεις προς γονείς και κηδεμόνες

syll gon 4

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ψηφιακή πλατφόρμα e-me

e-me

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

ebooks