Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Προστατεύω το Ελαιόρεμα. Προστατεύω το αστικό πράσινο»

Σχολική Δραστηριότητα: Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 2016-2017

Τίτλος: «Προστατεύω το Ελαιόρεμα. Προστατεύω το αστικό πράσινο»

Παιδαγωγική ομάδα: Μαρία Πασχαλίδου, Σπυρίδων Μεταλλινός, Χρυσούλα Βογιατζή

Ομάδα μαθητών: ΒΑΣ1

Η ομάδα μας αποφάσισε να ασχοληθεί με την προστασία του Ελαιορέματος Πυλαίας, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην κεντρική Μακεδονία. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 6.500.000 ευρώ. Το Ελαιόρεμα ήταν ένας βάλτος και ένα παρατημένο ρέμα, το οποίο φιλοξενούσε ετοιμόρροπες αυτοσχέδιες κατασκευές (στάνες ζώων κλπ) δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών. Πλέον, μετά την ανάπλαση το Ελαιόρεμα μετατράπηκε σε χώρο πρασίνου και ξεκούρασης με βρύσες, αμφιθέατρο, δύο παιδικές χαρές και 3.000 δέντρα

Σκοπός της δράσης ήταν να γνωρίσουμε την περιοχή μας με έναν τρόπο ιδιαίτερο και να την αγαπήσουμε καλλιεργώντας τη σχέση μας με τη φύση. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατανοήσαμε το ρέμα ως οικοσύστημα, επισημάναμε τις πηγές ρύπανσης του ρέματος, τους κινδύνους που το απειλούν και ήρθαμε σε επαφή με περιβαλλοντικούς φορείς. Βγάλαμε φωτογραφίες για να παρουσιάσουμε το θέμα μας. 

Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και η κάθε μια ασχολήθηκε με ένα συγκεκριμένο θέμα. Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κορδελιού που είναι σχετικό με το θέμα μας και ευαισθητοποιηθήκαμε ακόμη περισσότερο για την προστασία του αστικού πρασίνου και κυρίως του Ελαιορέματος.

 

Το βίντεο από την επίσκεψη μας στο ΚΠΕ Κορδελιού.

 

Στην προσπάθεια μας αυτή συμμετείχαμε στο ''Let's do it GREECE'' 2017. Μαζί με - εκατοντάδες εθελοντές καθαρίσαμε το Ελαιόρεμα στη δράσηγια τον καθαρισμό της περιοχής των Ελαιώνων Πυλαίας και της γειτονικής περιοχής του δάσους του Σέιχ Σου.

 

 

 

Το βίντεο  από τη δράση μας

 

          Περισσότεροι από 300 εθελοντές συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή 2 Απριλίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά, με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας ? Χορτιάτη, η  Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων στο πλαίσιο της πανελλήνιας  καμπάνιας ''Let's do it GREECE''. Στο πλαίσιο της οικολογικής αυτής προσπάθειας ο δήμος Πυλαίας ? Χορτιάτη στηρίζοντας εξαρχής την πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Κίνησης Ελαιώνων διέδωσε το μήνυμα ? Ελάτε να  καθαρίσουμε την περιοχή των Ελαιώνων Πυλαίας, το Ελαιόρεμα και τη γειτονική περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου?.

Χρονικό  σημείο για την εκκίνηση της δράσης  ήταν  στις 10:30 το πρωί  και  κάθε ομάδα ακολούθησε με οδηγούς τα μέλη της Περιβαλλοντικής Κίνησης Ελαιώνων τις διαδρομές που είχαν επιλεχθεί. Καθοριστική ήταν η ενεργός συμμετοχή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος που τα μέλη τους βοήθησαν στην ασφάλεια αλλά και στην διασκέδαση  των νεαρών εθελοντών με καλλιτεχνικές  και οικολογικές δημιουργίες, όπως επίσης και η υποστήριξη του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Μαζί με την Περιβαλλοντική  Κίνηση Ελαιώνων και 3.500 φορείς σε 1500 σημεία δράσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να καθαρίσουμε τη χώρα μέσα σε μια μόνο μέρα. 

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

program_icon.jpg

Ώρες ενημέρωσης γονέων

parents meeting

TTDD

Στατιστικά
Εμφανίσεις Άρθρων
995648
Στοιχεία Επικοινωνίας (contact information)
31st Lyceum (Senior High School) of Thessaloniki - Greece

79 Anaximandrou str. TK 54250, Thessaloniki

Tel. +30 2310 316897 


31ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναξιμάνδρου 79,  Τ.Κ. 54250, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310316897 


email: 31lykthe(at)sch.gr


 

 

 

Μαθητικοί Διαγωνισμοί

competitions

Ανακοινώσεις προς γονείς και κηδεμόνες

syll gon 4

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ψηφιακή πλατφόρμα e-me

e-me

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

ebooks