Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Χαριλάου: Εικόνες από έναν κόσμο που χάθηκε"

Το πολιτιστικό πρόγραμμα Χαριλάου, Εικόνες από έναν κόσμο που χάθηκε εκπονήθηκε από κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-19 εκπονήθηκε από μια ομάδα 10 μαθητών του τμήματος Α3 που αποτελούνταν από τους: Ελένη Ματραπάζη, Άρτεμη Μπαϊρακταρίδου, Νίκο Μπακογιάννη, Ελένη Μπήτα, Χρύσα Μπουμπουνάκη, Άννα Πάλλα, Αλίνα Παπαϊωάννου, Βερονίκη Πασχαλίδου, Μαριλέμη Πλιάκου, Νίκο Σακελλαρίδης υπό την εποπτεία τριών καθηγητών του σχολείου: της Αγνής Κολιαδήμου, του Νίκου Κυπράκη και του Άνθιμου Χατζηλαμπρινού.

Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από το διαδίκτυο, μελετήθηκε το χαρτογραφικό portal του δήμου Θεσσαλονίκης και αντλήθηκαν στοιχεία από τα λογοτεχνικά βιβλία των Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Λεωφορείο και Περικλή Σφυρίδη, Η ανακομιδή του Χαριλάου που περιέχουν στοιχεία για την περιοχή. Καταρτίστηκε ερωτηματολόγιο και οι μαθητές πήραν προφορικές συνεντεύξεις από κατοίκους της Χαριλάου, τις οποίες αποδελτίωσαν. Πληροφορίες έδωσαν και οι καθηγητές του σχολείου που είναι παλιοί κάτοικοι της Χαριλάου. Η Πρώτη Κτηματική και Εμπορική Εταιρία Χαριλάου Α.Ε. έθεσε υπόψη μας πολύτιμο υλικό: Τα βιβλία των Γιάννη Βιδάλη, Αναμνήσεις (Ένα σύντομο ιστορικό του συνοικισμού Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη), Αθήνα 1994 και Γιάννη Ταμιωλάκη, Η ιστορία της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη 1985 και μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε το πορτρέτο του Επαμεινώνδα Χαρίλαου, το πρώτο σχέδιο του συνοικισμού (1919), το απόσπασμα από το τουρκικό κτηματολόγιο και την μετάφρασή του και τον τίτλο μετοχών της Πρώτης Οικοδομικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης Α.Ε.. Φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκε από το διαδίκτυο και από το εξαιρετικό υλικό της ομάδας Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης (Old Photos of Thessaloniki) του Facebook.
Η ομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη – οδοιπορικό στη Χαριλάου. Διεξάγοντας επιτόπια έρευνα, περιηγήθηκε τις περιοχές μελέτης, συνέλεξε πληροφορίες από παλιούς Χαριλιώτες, επισκέφθηκε τα γραφεία του Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Άρης» και τα φωτογραφεία της γειτονιάς. Το φωτογραφείο Photostep μας παραχώρησε επίσης φωτογραφικό υλικό.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας βοήθησαν!

Δρ. Αγνή Κολιαδήμου

Φιλόλογος

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

program_icon.jpg

Ώρες ενημέρωσης γονέων

parents meeting

TTDD

Στατιστικά
Εμφανίσεις Άρθρων
995617
Στοιχεία Επικοινωνίας (contact information)
31st Lyceum (Senior High School) of Thessaloniki - Greece

79 Anaximandrou str. TK 54250, Thessaloniki

Tel. +30 2310 316897 


31ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναξιμάνδρου 79,  Τ.Κ. 54250, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310316897 


email: 31lykthe(at)sch.gr


 

 

 

Μαθητικοί Διαγωνισμοί

competitions

Ανακοινώσεις προς γονείς και κηδεμόνες

syll gon 4

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη)

Ψηφιακή πλατφόρμα e-me

e-me

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

ebooks